Obiectiv
Turistic
Unitate de
Cazare

Cazare în zonă

separator

separator

separator

separator


Dacă ai o unitate de cazare în zona Harman o poți adăuga aici.

Biserica Fortificata


Prezentare

Categorie : Biserică
Localitate : Harman, județul Brașov

 

Calatorul care strabate Tara Barsei in timpul primaverii este impresionat de frumusetea peisajului, in care albul zapezilor de pe crestele muntilor se imbina cu verdele padurilor si cu negrul umed al ogoarelor manoase.

          Tinutul bogat este renumit de milenii pentru rodnicia lui si pentru harnicia locuitorilor sai. Viata insa nu le-a fost linistita. Asupra lor sau adunat norii negri ai vremurilor de tristete, pricinuite de navalirile tatarilor in secolul al XII-lea, iar mai tarziu ale turcilor, care au lasat in urma lor moarte si scrum.

          Asezarile mai mari ca de pilda Brasovul, care au dispus de fonduri importante, si-au durat cetati de proportii mari, realizate de mesteri specializati in lucrari de fortificatii.

          Asezarile mai mici si satele si-au construit lucrari de aparare dupa posibilitatile proprii. Acolo unde asezarea era in camp deschis, au fost fortificate bisericile, acestea devenind adevarate redute. Asa au luat nastere „ cetatile taranesti ” si „ bisericile fortificate ” din Transilvania, in numar de peste o suta. Pentru a sublinia importanta acestor intarituri pentru localnici, sa amintim ca in zona circula legenda dupa care in secolele trecute, flacaii care doreau sa se insoare, inainte de a merge in fata altarului, trebuiau sa care o anumita cantitate de piatra pentru zidul de aparare.

          Una dintre cele mai frumoase si mai bine pastrate biserici fortificate este cea de la Harman, din imediata apropiere a Brasovului. Ea a fost ridicata in secolul al XIII-lea de calugarii cistercieni, ca o bazilica in stil romani. Ulterior, in secolul al XV-lea i sa adaugat un turn inalt de 45 m. Se spune ca cele 4 turnulete mici de pe turla bisericii simbolizau dreptul obstii de a pronunta pedeapsa cu moartea, fara sa ceara aprobarea seniorului local. In secolul al XV-lea, datorita numeroaselor navaliri dusmane, in jurul bisericii s-a construit o cetate taraneasca, iar biserica a fost refacuta in stil gotic. Bastionul de est al cetatii cuprinde si o veche capela, datand din acelasi secol, in interiorul careia se pot admira picturi murale realizate in culori deosebit de vii.

          Pe partea inferioara a zidului de incinta, in spatiile dintre podetele de lemn pe care circulau luptatorii care aparau cetatea, au fost sapate numeroase camarute in care, in zilele de primejdie, locuitorii comunei isi depozitau rezervele de hrana si bruma de avut personal sau se adaposteau si ei insisi.

          Mai tarziu, inmultindu-se populatia locala, chiliile sapate in zidul cetatii nu au mai fost suficiente pentru adapostirea tuturor si, din aceasta cauza, au inceput sa fie sapate astfel de incaperi si in zidul bisericii, aceasta capatand in acest fel un aspect inedit, unic in felul ei.

          Frumusetea bisericii, ca si a cetatii, precum si toate aceste detalii constructive care reprezinta marturii ale unui trecut zbuciumat, caruia oamenii pasnici ai locului i-au facut fata, justifica pe deplin un popas in pitoreasca asezare a Harmanului.

Text: Alexandru Nacev-Badescu


Galerie foto


Comentarii



Ai fost aici și ți-a plăcut? Împărtășește experiența!

Lasă un comentariu.

Obligatoriu, maxim 50 de caractere
Opțional, nu este vizibil decât pentru administrator
Opțional

Opțional
Obligatoriu, maxim 5000 de caractere =
Obligatoriu, introduceți suma celor două numere

Cum să ajungi aici ?

Invata sa mesteresti!

Bine ai venit !

De ce să te înregistrezi ?

  • • pentru a adăuga noi obiective turistice, unități de cazare sau imagini pe site
  • • pentru a ține un jurnal de călătorie
  • • pentru a face parte din comunitatea noastră și a îi ajuta pe cei interesați de turismul românesc
  • • pentru motive pe care le vei descoperi pe parcurs :)

Te poți autentifica prin sistemul nostru sau prin alte sisteme externe.

Utilizator
Parolă

Nu ai cont încă ? Înregistrează-te aici!
Ai uitat parola ? Click aici!