Obiectiv
Turistic
Unitate de
Cazare

Cazare în zonă


Dacă ai o unitate de cazare în zona Galati o poți adăuga aici.

Biserica fortificată Maica Precistă


Prezentare

Categorie : Biserică
Localitate : Galati, județul Galați

La portile Galatiului, in imediata vecinatate a falezei, se ridica biserica Maica Precista, fiind, in prezent cea mai veche constructie din oras. Istoria sa incepe in secolul al XVII- lea, cand negustorii romani Dia, Serbu si Constatin au ctitorit, pe locul unei vechi biserici de valatuci, un nou lacas sfant, din piatra lustruita, provenita, in parte, din castrul roman de la Barbosi ( situata la periferia vestica a orasului). „ Cu turle inalte, zvelte, pe varful carora sunt cruci mari, aurite ” ( dupa cum afirma marele diacon sirian Paul de Alep, impresionat de maretia sa), ea a fost construita intr-o conceptie proprie secolului al XVII-lea. Turnul – clopotnita este inclus in corpul bisericii, iar podul este intarit. Aceste doua elemente arhitecturale i-au creat bisericii si o a doua functie : loc de refugiu si de aparare.

 

Turnul- clopotnita, prevazut cu mentereze, era intrebuintat ca tainita, dar si ca loc de veghe si atac. Astfel de turnuri se intalnesc si la Biserica Sfantul Nicolae din Suceava, terminata in 1611, sau la Manastirea Barnova si la bisericile Barnovschi, Vovidenia si Sfantul Ioan Gura de Aur din Iasi. Turnul de la Precista, ca si celelalte, este format din doua etaje. La primul nivel se afla o camera mai scunda, tainita, prevazuta cu doua mentereze largi ( deschidere 35 cm ) si o usa de acces la un balcon, toate dispuse pe latura de vest. Al doilea nivel, clopotnita, este ceva mai inalt cu ferestre si mentereze. Patru mentereze sunt dispuse pe latura de vest si cate unul, pe laturile de nord si de sud. Accesul la tainita se face printr-o scara lucrata in grosimea zidului de nord. Luminarea si apararea acesteia se face cu ajutorul a doua mentereze, unul la piciorul scarii, cu deschiderea spre nord, si altul in capul ei, orientat spre vest. La cea de-a doua camera a turnului se ajunge prin podul intarit, existand astfel posibilitatea organizarii unui nou refugiu.

 

Al doilea element de aparare, podul intarit, nu acopera intreaga suprafata a bisericii ca la „ Sfantul Ioan Botezatorul ” din Iasi. Din cauza turlei de deasupra naosului, podul a fost facut din doua parti, una deasupra pronaosului, si a doua, deasupra altarului. Legaturile dintre ele se realizeaza prin ganguri create in peretii celor doua abside. Podul este aparat de 28 de mentereze dispuse aproximativ simetric pe latura de nord si de sud si pe absida altarului. Asocierea turnului-clopotnita cu podul intarit se face la Precista intr-o maniera proprie, care o deosebeste atat de Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, cat si de bisericile sasesti din transilvania. Zveltetea turlei, liniile greoaie ala turnului-clopotnita ca si folosirea pietrei in zidarie, printre randurile de caramida creaza o nota aparte distincta, in arhitectura moldoveneasca.

 

La exterior, un brau delimiteaza doua parti ornate diferit. Acesta lipsesete pe latura de apus, unde se gaseste un brau compus dintr-un tor situat intre doua randuri de caramizi. Deasupra  braului sunt ocnite cu arhivolte, ca la biserica Sfantul Gheorghe din acelasi oras, caruia biserica Precista i-a slujit, se pare, ca model. Turnul clopotnita este prevazut cu arcaturi trilobate si arcaturi simple. In partea inferioara sunt arcaturi duble, inspirate din arhitectura bisericilor din Muntenia.

 

Terminata in 1647, biserica a suferit, in lunga sa istorie, multe distrugeri. Arsa, probabil in 1711 ea a avut mult de suferit si in urma razboiului ruso-austriac din 1735- 1739 cand s-a pierdut, intre altele, un hrisov a lui Grigorie al II-lea Ghica, de o deosebita valuare. La inceputul razboiului        ruso-turc din 1769-1774, domnitorul Constantin Mavrocordat s-a retras spre Galati. Atacul armatelor rusesti l-a surprins in biserica Precista, unde se refugiase, fiind facut prizonier. Biserica a avut de suferit si in anul 1821, cand turcii au jefuit si gropnita din mislocul naosului.

Restaurata dupa al doilea razboi mondial, biserica-fortareata Maica Precista constituie un veritabil monument de arhitectura si arta, fiind unul dintre principalele puncte de atractie turistica din Galati. 

 

Text: Radu Sageata,

 Institutul de Geografie, Academia Romana


Galerie foto


Comentarii

Blanaru Alexandrina Mihaela
acum 6 ani (29 august 2012 22:12)
 
 
 10/10

Din batrani se spune ca are tunele subterane care traverseaza dunarea. Unde putem gasi iformatii despre asta?
Nelle
acum 2 ani (22 iulie 2016 00:36)
Si es que alli no pintamos nada, estamos por estar.Ya lo dije en mi entrada, que cuánto tiempo ibamos a esperar a que muriera otro militar español, aqui esta la reapUests.un saludo.


Ai fost aici și ți-a plăcut? Împărtășește experiența!

Lasă un comentariu.

Obligatoriu, maxim 50 de caractere
Opțional, nu este vizibil decât pentru administrator
Opțional

Opțional
Obligatoriu, maxim 5000 de caractere =
Obligatoriu, introduceți suma celor două numere

Cum să ajungi aici ?

Invata sa mesteresti!

Bine ai venit !

De ce să te înregistrezi ?

  • • pentru a adăuga noi obiective turistice, unități de cazare sau imagini pe site
  • • pentru a ține un jurnal de călătorie
  • • pentru a face parte din comunitatea noastră și a îi ajuta pe cei interesați de turismul românesc
  • • pentru motive pe care le vei descoperi pe parcurs :)

Te poți autentifica prin sistemul nostru sau prin alte sisteme externe.

Utilizator
Parolă

Nu ai cont încă ? Înregistrează-te aici!
Ai uitat parola ? Click aici!