Obiectiv
Turistic
Unitate de
Cazare

Cazare în zonă

separator


Dacă ai o unitate de cazare în zona Baita o poți adăuga aici.

Groapa Ruginoasa


Prezentare

Categorie : Rezervație naturală
Localitate : Baita, județul Bihor

Groapa Ruginoasa, care este un renumit si vast fenomen torential, se gaseste la altitudinea de aproximativ 1400 m in Muntii Padis - Scarisoara ( o sub diviziune a Muntiilor Bihor ), intre varfurile Tapu ( 1476 m ) si La Morminti ( 1430 m ). In acesta zona se poate ajunge relativ usor, urcand de la soseaua ce leaga Ariesul Mare de Crisul Baita, din Depresiunea Beisului ( pe drumul national DN75 ).

          Structura in panze de sariaj a Muntiilor Bihor – Vladeasa aparuta in mezocretacic, datorita miscarilor austrice, ofera o explicatie a genezei acestei formatiuni geologice. Depunerea panzelor s-a facut dinspre sud spre nord, asadar dinspre Muntii Biharia. Panzele de sariaj au fost impinse tectonic peste Autohtonul de Bihor, in centru aflandu-se sistemul panzelor de Codru. Regiunea unde este plasata Groapa Ruginoasa constituie un petic de acoperire al panzei de  Arieseni din sistemul panzelor de Codru. Fruntea nordica a acestei klippe a fost atacata de eroziunea regresiva a Vaii Seci, astfel formandu-se Groapa Ruginoasa. Conditiile de formare a acesteia includ si prezenta unor linii de falie, in directia NNE-SSV, s-a axat Valea Seaca, separand complet Varful Tapu de Varful La Morminti.

          Pe latura vestica a Gropii Ruginoasa exista gresii cuartitice si sisturi argiloase ( din triasicul inferior ); latura nord-vestica a Varfului Tapu cuprinde gresii si conglomerate feldspatice, iar versantul estic al torentului este alcatuit din gresii cuartitice si, din loc in loc, feldspati sau sisturi argiloase. In est se observa si calcare albe, mai ales in lumina razelor soarelui. Nuantele tuturor acestor roci au dat o tenta caramizie formatiunii torentiale, determinand denumirea de Groapa Ruginoasa. Sub forma de potcoava, ea masoara 1000 m in lungime, deschiderea dintre cele doua brate ale potcoavei ( pe directia est-vest avand 400 m. Partea superioara a torentului este situata la 1380 m ( mijlocul potcoavei ), latura vestica a semicercului aflandu-se la 1420 m, iar cea estica, la 1410 m. Adancimea ravinatiei, masurata de la cota 1380, este de 106 m. Suprafata pe care o ocupa Groapa Ruginoasa este de aproape 20 ha, iar volumul de material erodat pe parcursul timpului se estimeaza la aproximativ 7 milioane m.c. La mijlocul „ potcoavei ” se gaseste un sant de siroire, care patrunde in torent dinspre Varful Tapu, avand adancimea si latimea de 1 m. La precipitatii, prin el se scurge apa in torent, contribuind la dezvoltarea acestuia. Interiorul Gropii este separat in patru sectoare mari, de catre versanti ingusti si ascutiti ca lama. Intre versanti s-au creat vai foarte stramte ce dau un aspect de canion fundului torentului.

          Prin vechimea sa si prin unicitatea peisajului care o inconjuara, Groapa Ruginoasa merita sa fie declarata monument al naturii si sa faca parte din Parcul National al Muntiilor Apuseni, care se preconizeaza a se infiinta in aceasta parte a tarii noastre.

Text: Prof. Andrei Indries


Galerie foto


Comentarii

olariu
acum 2 ani (24 iulie 2016 18:47)
 
 
 10/10

Am urcat la Groapa Ruginoasa din Dn 75. Exista posibilitatea sa parchezi masina si sa urci pepoteca timp de o ora. Nu este usor trebuie avut incaltari adecvate si sa nu fie timp ploios. Pe poteca intalnesti pietroae mari care nu ai cum sa le ocolesti.Oricum este un peisaj mirific si merita tot efortul


Ai fost aici și ți-a plăcut? Împărtășește experiența!

Lasă un comentariu.

Obligatoriu, maxim 50 de caractere
Opțional, nu este vizibil decât pentru administrator
Opțional

Opțional
Obligatoriu, maxim 5000 de caractere =
Obligatoriu, introduceți suma celor două numere

Cum să ajungi aici ?

Invata sa mesteresti!

Bine ai venit !

De ce să te înregistrezi ?

  • • pentru a adăuga noi obiective turistice, unități de cazare sau imagini pe site
  • • pentru a ține un jurnal de călătorie
  • • pentru a face parte din comunitatea noastră și a îi ajuta pe cei interesați de turismul românesc
  • • pentru motive pe care le vei descoperi pe parcurs :)

Te poți autentifica prin sistemul nostru sau prin alte sisteme externe.

Utilizator
Parolă

Nu ai cont încă ? Înregistrează-te aici!
Ai uitat parola ? Click aici!