Obiectiv
Turistic
Unitate de
Cazare
rodia Scrisă de rodia la data de 03-08-2010.

Alte file de călătorie

Copilaria este singurul paradis pierdut!

separator

:):):)....de-am fi doar flori , atomi sau energie
si viata noastra ar fi o feerie ;
dar suntem ipostaze in destin,
de noi depinde s- avem si festin !

 

Harfa rasturnata a florilor verii din gradina unui moldovean , drag sufletului meu, am descoperit-o prima oara , in copilarie la bunici , apoi am regasit-o pe 1 aeroport la Arad, pe un varf de munte pe Lotru_Voineasa si in cele din urma pe faleza valsului valului Dunarei albastre .
Insa am un feeling ciudat , parca ceva lipseste si incerc sa intorc , sa rastorn clepsidra anotimpurilor .Intotdeauna mi-am dorit sa ma pot "teleporta " din diversele mele avatarii existentiale , intr-un singur loc , acolo unde s-a terminat copilaria mea , fara sa realizez ce am pierdut , fara sa pretuiesc ce-am castigat .

Auzeam din gradina , pianul matusii Magda .Am lasat sticla cu lapte la bucataria de vara si m-am furisat la fereastra salonul, camera spatioasa cu intrari din toate celelalte camere. Eram curioasa cine canta , ea singura sau iar avea musafir pe domnul locotonent de la Sibiu , care atunci cind apaream incepea sa vorbeasca cu matusa in nemteste , zambind complice spre mine :
-Schöne Fräulein, Achtung !
Nu intelegeam o iota , dar nici nu plecam prea repede.Desi gasisem in biblioteca matusei manuale in limba germana , n-am reusit sa invat decit sa numar pina la 11 [elf] si citeva cuvinte , apoi m-au atras cartile cu vietile sfintilor si zodiacul bunicului , care era o adevarata enciclopedie despre starea vremii , evenimente din trecut , previziuni si diverse decriptari , calcule , plus adnotarile scrise de bunic aproape pe fiecare pagina .
Oricum , eram magulita ca matusa imi traducea si -mi spunea ca domnul Costeli afirma ca sunt o frumoasa domnisoara cu ochi albastrii , incit nu mai credeam in zodiacul bunicului ca sunt sub incidenta Lunii , mai lunatica si visatoare , fara de noroc , cu un pas inainte si doi inapoi :)
Iar ascendentul in gemeni ma atragea (mai tarziu am aflat insemnatatea , dupa decesul sotului cind a fost necesar sa-i preiau si visele lui ) , dar atunci preferam sa stiu ca am o portita de evadare in gemeni ca spre o alta dimensiune , desi purtam si inca exista pe soldul meu drept acel semn nativ ca o secera de luna noua si inca unul la timpla de la mamosul care m-a ...."forcepsiat" , fiindca desi era ora sosirii mele in aceasta lume , ma incapatinam sa sosesc chiar si dupa primul cantat al cocosilor , asa cum imi povestise tata .
Domnul din salon desi semana cu acel Costel in penumbra lampii cu picior alb asezata pe pian , era un necunoscut , iar pe canapea erau asezate cuminti, 2 fetite.Am aflat ca erau verisoarele mele .
Matusa ne-a lasat sa iesim afara in gradina .Desi inserarea incepuse sa-si intinda voalul albastrui peste tufele de trandafiri , scuturandu-si voalul printre ramurile copacilor , am cules mere si prune rotunde , zemoase si gustoase pe care le-am asezat peste jarul din mica soba din bucataria de vara .Nu vazusem la nimeni aceasta tactica , dar m-am gandit sa le ofer prietenelor mele un festin special , incit una dintre ele a avut a 2 a zi o mica indigestie , iar eu mi-am primit o pedeapsa pe masura fanteziei mele culinare .Dar totul a trecut ,dupa ce matusa a tratat-o un ceai dupa o reteta notata de bunicul in "enciclopedia" lui .
Astfel ca in ziua urmatoare , am plecat sa exploram imprejurimile.
Ne-am pornit pe cararea dinspre riul secat , unde salbe de fluturi cu aripioarele albe desfacute ca niste micute evantaie ,parca scriau povestea acestei zile caniculare a ciresarului si a celor 7 prietene care s-au cunoscut aici in micutul catun ,unde traiesc bunicii lor .
Apa rece si curata ca lacrima este insa atit de mica , aproape inexistenta in acest sezon, incit se vad pietrele raului , care desi marunte sunt pe jumatate afara , incalzite de soare ca niste piedestale florale infiorate de tresarirea albelor evantaie .
Pornim in expeditie printre ierburile si salciile umbroase , explorind micile cotloane ale raului , intrind cu picioarele in apa , pina ajungem la o ingraditura ce pare naturala sau facuta de mana unui gospodar grabit .
Urcam micul mal linga un nuc umbros si ne trezim aproape de gardul livezii Veronicai . Ne oprim aici , renuntand la scalda , apa este prea mica , astfel ca ne asezam la umbra nucului urmarind curioase, fluturasi albi ce par somnorosi .O moleseala ne cuprinde si pe noi , dar ne invioram cu ciripitul vrabiutelor gurese , care in jocul lor parca ne indeamna sa le urman .
-Va veni ploaia, zice Veronica, vedeti cum se scalda vrabiutele in colb ?
Din gradina cu 7 stupi ai Emiliei , se aude zambet de albine harnice si ne amintim ca undeva, mai sus , pe panta dealului exista un cring plin de flori salbatice , de unde matusa ne rugase sa adun musetel . Un cuc singuratic isi striga perechea , dar nu-i dam importanta , pina cind Aurora , cea mai mare ca varsta dintre noi si localnica neaosa , ne spune sa ne punem fiecare pe rind o dorinta si apoi sa asteptam sa vedem de cite ori ne va cinta cucul , peste atitia ani , dorinta ni se va indeplini sau atitea baieti vom avea ;
Cucul cinta pentru Edera de 7 ori , pentru mine de 2 ori , pentru Veronica si Emilia o singura data , parca speriat de ceva, apoi revenindu-si brusc , cind vine randul Aurorei incepe un adevarat recital , numaram mai mult de 15 si ne pornim toate pe ras , abandonind jocul , fara sa mai fim curioase de cite ori va canta si pentru celelalte doua prietene Ionica si Mihaela . Ionica nu mai este interesata sa afle , culege flori de musetel si canta :
-" mierlita cind e bolnava ,vine cucul si o intreaba,ce ai tu surioara draga ? " ,
ea raspunde :- "sunt bolnava, as murii ! dar n-are cine ma jelii ! "
Ajungem inapoi la casa matusei , toate purtind coronite de musetel iar eu avand si un brat de stirita pentru ratustele mele dragi si dupa ce mancam lapte bun si curat de tara cu mamaliguta la ceaun , le dau la fiecare cite o foaie si un creion si incepem sa invatam germana .Grea si laborioasa joaca , asa ca ajungem tot la "enciclopedia" bunicului , mult mai interesanta , unde verificam predictia cucului din cring. Eu si vecina mea Aurora suntem nascute in aceeasi zi , incit ambele suntem sortite dupa zodiac sa avem o viata pamanteana mai scurta decit celelate prietene , aproximativ 60 de ani .
La acea vreme aveam impresia ca este o varsta matusalemica si ca este ceva foarte indepartat ca-ntr-un roman s.f.Dar incepind de astazi peste aproximativ un an , sper sa reusim sa sarbatorim impreuna ,cu veselie si sanatate , pe harfa florilor rasturnate ale toamnelor noastre .

Zi frumoasa , nu fugi !
Lasa-ma sa-mi culc tampla pe harfa nostalgiilor tale .

[sus]

Bine ai venit !

De ce să te înregistrezi ?

  • • pentru a adăuga noi obiective turistice, unități de cazare sau imagini pe site
  • • pentru a ține un jurnal de călătorie
  • • pentru a face parte din comunitatea noastră și a îi ajuta pe cei interesați de turismul românesc
  • • pentru motive pe care le vei descoperi pe parcurs :)

Te poți autentifica prin sistemul nostru sau prin alte sisteme externe.

Utilizator
Parolă

Nu ai cont încă ? Înregistrează-te aici!
Ai uitat parola ? Click aici!